top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat BORAN

Çekya'da Üniversite Eğitimi

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2023

Çekya’da üniversite eğitimi, yabancı öğrenciler arasında oldukça popüler olup, her yıl dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden 30.000 kadar öğrenci her yıl Çekya'daki üniversitelerde eğitim hayatlarına devam etmektedir. Çekya’daki üniversitelerin, diğer tüm üniversitelerde olduğu gibi oldukça geniş bölüm ve branş seçenekleri bulunmaktadır. Özellikle Prag’da yer alan Charles Üniversitesi ile birlikte, Çek üniversitelerin avrupa ve dünya genelinde bilinirliği oldukça yüksektir.


Çekya’da üniversite eğitimi için eğer devlet okullarını tercih ettiyseniz, Çekçe dilinde olmak koşuluyla eğitim ücretsizdir. Çekçe eğitim almak için Çekçe sertifika sınavlarında en az B1 seviyesinde dil yetkinliği şartı aranmaktadır. Diğer yabancı dillerde verilen eğitimler için ücret ödenmesi gerekmektedir. Devlet okullarına ilaveten özel üniversiteler ülkenin farklı şehirlerinde mevcut olup, ücretli eğitim olanağı sunmaktadırlar. Devlet ya da özel üniversite fark etmeksizin öğrenciler ders materyallerini, yurt/konaklama giderlerini ve beslenme giderlerini kendileri karşılamaktadır. Yine Çekya’daki birçok üniversitenin sunmuş olduğu burs olanakları da bulunmaktadır.


Çekya’da üniversite eğitimi lisans seviyesinde 3 yıl verilmekte olup, devamında yüksek lisans ve akademik çalışmalarını sürdürmek isteyen öğrenciler için doktora (PhD.) programları da yer almaktadır. Yükseköğrenim için herhangi bir yaş sınırı olmamakla beraber genç öğrencilere sunulan avantajlar, toplu taşıma indirimleri, sağlık sigortası gibi haklardan ancak 26 yaşınıza kadar faydalanabilirsiniz. Daha ileriki yaşlar için öğrenciler kendi sigorta kayıtlarını yapmalıdır.


Çekya’da üniversite eğitimi için seçebileceğiniz alanlar arasında matematik, fizik, hukuk, tıp, eczacılık, mühendislik fakülteleri, ekonomi bilimleri ve tarım eğitimleri bulunmaktadır. Ülkedeki hemen her üniversite birçok farklı branşta eğitim sunmakla beraber, esas akademik alanları konusunda da oldukça belirgin bir şekilde ayrılabilmektedirler. Bu sebeple üniversite tercihi yaparken, tercih edeceğiniz üniversitenin akademik yönelimini de değerlendirmeye almanız, kendinizi geliştirmek istediğiniz alanı seçerken sizin için faydalı olacaktır.

4 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nasıl Çekçe Öğrenebilirim?

Çek Cumhuriyeti’nin resmi dili Çekçe’dir. Ülke genelinde birçok durumda İngilizce yeterli olmakla beraber ne kadar Çekçe bilirseniz,...

Merhaba!

Çekya'da Eğitim ekibi olarak olarak sadece danışmanlık hizmeti sağlamanın yanı sıra, ücretsiz blog içeriklerimiz yoluyla Çek...

Comments


bottom of page